piątek, 30 marca 2012

Cypryjskie wino z Paphos


Cypryjskie zaplecze

Vasilikon Winery, Ayios Onoufrios, 2008, odmiany: Mavro, Lefkada, Cabernet Sauvignon, Shiraz, region: Paphos, kraj Cypr.
Wina z Cypru do niedawna nie cieszyły się szczególną renomą. Jedni zarzucali cypryjskim winiarzom brak systemu apelacji i zbyt duży udział w produkcji prostych win stołowych. Inni pouczali, że winnice w upalnym i suchym cypryjskim klimacie powinny być uprawiane wyżej w górach. Zabieg ten miał nadać winom, tak modnej w tych czasach, świeżości. Byli wreszcie i tacy, którzy sugerowali jak najszybsze odejście od endemicznych cypryjskich odmian (białe Xynisteri, czy czerwone Mavro, Maratheftiko, Ofthalmo) na rzecz odmian „międzynarodowych”. A co na te zarzuty sami Cypryjczycy? Dzisiaj będą mieli okazję je odeprzeć. Ich tajne oręże nazywa się Ayios Onoufrios i jest lokalnym winem z zachodniego regionu Paphos. To typowy środek tabeli świadczący jednak, jak mało co, o sile całej ligi; 

Wygląd: kolor mocno rdzawy, przypominający stare statki taniej cypryjskiej bandery;

Nos: aromat był tak intensywny, że aż marszczył nos. Swoje miejsce znalazła tu jeżyna, czarna porzeczka i śliwka. Pachniało też lukrecją;

Smak: Cała owocowa bomba z aromatu, była też w smaku. Nie zagrażały jej ani taniny, ani kwasowość, które w Ayios Onoufrios znając swoje miejsce w szeregu, trzymały się lekko z tyłu. Tymczasem wszystkie czarne owoce wymieszały się, tworząc jedną całość. Było mocno wytrawnie i z przyjemnie łaskoczącą na finiszu goryczką;

Cena: 8 EUR. Jeśli ktoś by mi powiedział, że to wino mu nie smakowało, posądziłbym go o przekorę. Nic tu nie wystawało, owoce dbały o to, żeby było miło i przyjemnie. Tyle że wino, w przeciwieństwie do pucharu lodów, nie zawsze ma tylko smakować. Czasem może zmuszać do myślenia, jak dobry film czy książka. Ayios Onoufrios raczej tego nie robi, ale odnoszę wrażenie, że tego właśnie chciał producent. Zresztą nie zapominajmy, że to „zaledwie” wino lokalne, wystawiające jednak dobre rekomendacje cypryjskiej ekstraklasie O.E.O.Π (AOC).
 
Siłę oddziaływania globalnego rynku wina potwierdza kontretykieta Ayios Onoufrios. O zarzutach kierowanych wobec cypryjskich winiarzy wspominałem już na początku wpisu. Na kontretykiecie producent z dumą podkreśla, że winnica położona jest na wysokości 650 m n.p.m., a wino skomponowane jest, między innymi, ze „szlachetnych szczepów Cabernet Sauvignon i Syrah występujących we Francji”. Dobrze, że jest tu przynajmniej w przewadze lokalne Mavro, a do najwyższego punktu w regionie brakuje jeszcze jakiś 300 metrów.

1 komentarz:

  1. Wino dostępne w Polsce w ofercie importera cypryjskich win www.troodos.pl

    OdpowiedzUsuń