W Douro wzmacniają nie tylko Porto
Adega
Cooperativa de Favaios, Moscatel de Favaios, bezrocznikowe, szczep: muscat
blanc a petits grains, apelacja: Moscatel do Douro, region: Douro, kraj: Portugalia.
Wzmacniane wino z regionu Douro? Porto! Zgoda, ale nie tylko. Dziś będzie o winie na tyle skrytym w cieniu Porto, że gdyby nie wizyta w sklepie portugalskim i rozmowa ze znajomym, który twierdzi, że Portugalia jest najlepszym miejscem na ziemi (nie tylko winiarsko), pewnie zostałoby przez mnie niezauważone. Paradoksalnie biała odmiana muscat, która stanowi jego bazę, dościga swoją popularnością na świecie niemal piłkę nożną, czy umiejętność jazdy samochodem. Produkcja Moscatel de Favaios polega na szybkim przerwaniu fermentacji przez dodanie spirytusu winnego i następnie skazaniu wina na co najmniej półtora roku pobytu w beczce. W efekcie powstaje białe słodkie wzmacniane wino przypominające nieco bardziej znanego kuzyna z Półwyspu Setúbal–Moscatel de Setúbal;
Wzmacniane wino z regionu Douro? Porto! Zgoda, ale nie tylko. Dziś będzie o winie na tyle skrytym w cieniu Porto, że gdyby nie wizyta w sklepie portugalskim i rozmowa ze znajomym, który twierdzi, że Portugalia jest najlepszym miejscem na ziemi (nie tylko winiarsko), pewnie zostałoby przez mnie niezauważone. Paradoksalnie biała odmiana muscat, która stanowi jego bazę, dościga swoją popularnością na świecie niemal piłkę nożną, czy umiejętność jazdy samochodem. Produkcja Moscatel de Favaios polega na szybkim przerwaniu fermentacji przez dodanie spirytusu winnego i następnie skazaniu wina na co najmniej półtora roku pobytu w beczce. W efekcie powstaje białe słodkie wzmacniane wino przypominające nieco bardziej znanego kuzyna z Półwyspu Setúbal–Moscatel de Setúbal;
Wygląd: wino o kolorze miodu pitnego trójniaka. Bladło
jednak w dość szybkim tempie w miarę oddalania się od centrum kieliszka, żeby
przy ściankach osiągnąć niemal laboratoryjną przezroczystość;
Nos: Moscatel de Favaios pachniał okapującym miodem kawałkiem bakławy, suszonymi
morelami, mandarynką oraz delikatnie białymi kwiatami;
Smak: duża słodycz wskutek dość oszczędnej kwasowości lekko
rozłaziła się w ustach. Wino smakowało jak paczka moreli jedzona w szklarni pełnej
kwiatów. W ustach pozostawiało na koniec posmak crème caramel. Wyczuwalna była
też beczka, a cała ta owocowo-kwiatowo-deserowa mieszanka dość zgrabnie
przykrywała 17% alkohol;
Cena: 6,5 EUR. Już po kilku łykach zacząłem szukać w
lodówce ciasta. Bez wsparcia cukierników owoc pracy winiarzy z okolic Favaios wydawał
się jakby trochę nudnawy. Nie było w nim nic niepoprawnego, ale wino chwiejąc
się na nogach prosiło o wsparcie słodkiego deseru. Jak to zwykle w takich
momentach bywa, obecności ciasta w lodówce nie stwierdziłem, więc lekko się wynudziwszy
Favaios dopiłem sauté.
Moscatel de Favaios to ciekawy element portugalskiej
układanki winiarskiej. Niby z Douro-a nie Porto, z odmiany muscat-a nie Moscatel
de Setúbal. Musicie przyznać, że nawet jak na dość
tajemnicze portugalskie winiarstwo, wzmacniany muscat z Douro to jeden z lepiej
ukrywanych w Portugalii sekretów.
nie identyczny ale też Favaios Monge Moscatel Do Douro od tego tygodnia w Biedronce za 19,99
OdpowiedzUsuńszukałam i nie znalazłam:(
UsuńMonge and Favaios is the same wine with a diferent etiquette.. exactly the same stuff from the same producer.
OdpowiedzUsuńMonge z sokiem grejfrutowym- doskonałe!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń