sobota, 25 września 2010

Sangiovese di Romagna


  1. Dino 2009, apelacja: Sangiovese di Romagna, szczep Sangiovese, region
    Emilia-Romagna, Włochy;
  2. Kolor: głęboki rubin;
  3. Nos: średnio intensywny, aromat wiśni ze słabo wyczywalną czekoladą;
  4. Smak: średnio duża kwasowość, średnio mała taninowość, średni poziom alkoholu
    (w rzeczywistości okazało się jeszcze mniej - 12 %), smak wiśni;
  5. Moim zdaniem wino poprawne ale nic ponad to. Dzięki sporej kwasowości dobrze pasuje do potraw z pomidorami, oliwkami. Realizacja zasady kwaśne wino do kwaśnego jedzenia. Cena – 7 Euro.

Apelacja Sangiovese di Romagna to raczej włoska druga liga co nie wyklucza oczywiście produkcji wspaniałych win. Minimalny udział szczepu sangiovese (znanego chociażby z Toskanii) to 85 % chociaż w praktyce często jest to 100 %. Wina mogą występować jako superiore albo riserva co gwarantuje starzenie w beczce i butelce odpowiednio co najmniej 12 i 48 miesięcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz